Brevhoved DØS 002

 

                                                                                                                            September 2013

Kære medlemmer og venner af Østrig!

 

Efter en rigtig dejlig og varm sommer, som vi håber, I har haft mulighed for at nyde rigtig meget, byder vi jer velkommen til efterårssæsonen, hvor vi glæder os til at se jer igen.

Forårets arrangement den 25. maj med operettefilmen ”Die Fledermaus” blev mildest talt ikke den festlige sommerafslutning, vi havde håbet på, da højtalerne ikke fungerede som ønsket. Man kan vist roligt sige, at en operettefilm uden lyd ikke er det bedste, man kan ønske sig. Vi lovede de tapre medlemmer, der var kommet for at se denne film, at vi ville tage den på programmet igen her i efteråret. Det har vi endda fået rigtig god mulighed for at gøre, idet en af DØS’ velgørere har sponsoreret et par højtalere til foreningen. Vi lægger derfor som lovet ud med

Die Fledermaus - Seefestspiele Mörbisch - Karten ©

DIE FLEDERMAUS – Mörbisch Seefestspiele

Torsdag, den 3. oktober 2013 kl. 19:00 præcis

Valby Kulturhus, Valgårdsvej 4-8, 2500 Valby – 3. sal lokale 2

 

Flagermusen er en af de berømteste operetter af Johann Strauss. Den blev i 2012 det festlige punktum på Harald Serafins lange karriere som teaterdirektør ved Mörbisch Seefestspiele. Vi skal se Harald Serafins udgave af, hvordan den meget berusede Dr. Falke i karnevalskostume blev efterladt af sin ven Gabriel Eisenstein på en plads i Wien til almindelig spot og latter for de forbipasserende. Dette skulle hævnes, og denne hævn foldes så ud i operetten med den pragtfulde musik. Blandt andet hører man ”Furioso Polka” af Johann Strauss den Ældre og ”Unter Donner und Blitz” og ”Tik-Tak-Polka” af Johann den Yngre. Operetten blev uropført på Theater an der Wien i 1874 og regnes for højdepunktet af den gyldne operetteæra i Wien. Den er en af de mest spillede, og den bliver regelmæssigt opført i store internationale operahuse. Som Gabriel von Eisenstein ses Herbert Lippert. Som hans hustru Rosalinde ses Alexandra Reinprecht. Fængselsdirektøren spilles af Harald Serafin, fængselsbetjent Frosch spilles af Helmuth Lohner, som også er meget berømt i Østrig og i øvrigt gift med indehaveren af ”Hotel Sacher” i Wien. Endelig spilles stuepigen Adele af Daniela Fally. Sædvanen tro bydes på et lille traktement.

Pris for medlemmer:

Kr. 105,- (2 stk. smørrebrød) kr. 80,- (1 stk. smørrebrød)

Pris for ikke-medlemmer:

Kr. 125,- (2 stk. smørrebrød), kr. 100,- (1 stk. smørrebrød)

 

Bindende tilmelding senest lørdag den 28. september 2013 – meget gerne før !!


Foto 1: © Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien

THEOPHIL HANSEN – 200 ÅR – et causeri

Onsdag, den 13. november 2013 kl. 19:00 præcis

Valby Kulturhus, Valgårdsvej 4-8, 2500 Valby – 3. sal lokale 2

 

Vores glemte dansker var overskriften på en kronik, som professor i skandinavisk litteratur ved Wiens universitet, Sven Hakon Rossel skrev den 13. juli 2013 - 200 års dagen for den berømte og succesfulde arkitekt Theophil Hansens fødsel. Berømt ja, men ikke i Danmark, undtagen i en snæver kreds. Hvis man spurgte folk på gaden i Danmark, om de kendte Theophil Hansen, ville ikke mange kunne svare bekræftende. Et ganske anderledes kendskab til manden vil der være i Wien, hvor han byggede så mange af sine smukke bygninger. Specielt efter denne sommer, hvor der har været et utal af arrangementer for at fejre den berømte dansker.

 

I bestyrelsen synes vi, at der i hvert fald i DØS skulle være en markering af denne mærkedag. Freddy Rylander, som sædvanen tro har opholdt sig nogle måneder i Østrig, har ikke ligget på den lade side, men har jagtet materiale om Theophil og hans værker. Det vil vi gerne delagtiggøre jer i her i det mørke efterår. Også denne aften slutter med et traktement.

 

Pris for medlemmer:

Kr. 105,- (2 stk. smørrebrød) kr. 80,- (1 stk. smørrebrød)

Pris for ikke-medlemmer:

Kr. 125,- (2 stk. smørrebrød), kr. 100,- (1 stk. smørrebrød)

 

Bindende tilmelding senest lørdag den 9. november 2013 – meget gerne før !!

 

JULEMØDE

Vi kommer snarest muligt tilbage med nyt om dette. Vi satser naturligvis på at få et lige så hyggeligt arrangement, som vi plejer. Jeg beklager, at vi ikke har dette på plads på nuværende tidspunkt, men vi arbejder på sagen. I vil derfor i løbet af efteråret få endnu et brev fra os.

 

 

Tilmelding til arrangementerne kan ske således:

1) Skriftligt til: Annelise Dittmer, Floradalen 12, 2830 Virum,

2) Telefonisk (telefonsvarer) på nr.: 29 23 45 99

3) Elektronisk på: dittmer@post6.tele.dk

Det samme gælder afbud (annullering af tilmelding).  Vi beder om, at eventuelle afbud meddeles så tidligt som muligt, allersenest kl. 08:00 på dagen for arrangementet.

Alle tilmeldinger er som nævnt bindende. Dersom foreningen ikke har modtaget noget afbud, vil kassereren være nødt til at fremsende en opkrævning for prisen for det pågældende arrangement.

I N F O R M A T I O N E R:

 

Offentlige transportmuligheder til Valby Kulturhus:

Med placeringen ved Toftegårds Plads har Valby Kulturhus god adgang til den kollektive trafik.

På Toftegårds Plads ad Vigerslev Allé finder man buslinjerne 1A, 4A og 133.

På Toftegårds Plads ad Toftegårds Allé finder man buslinjerne 18 og 132.

Ca. 5-10 minutters gang fra Toftegårds Plads ad Toftegårds Allé finder man Valby Station, hvor man kan benytte S-togslinjerne: B Holte-Høje Tåstrup, C Klampenborg-Ballerup og H Farum-Frederikssund.

Parkeringsmuligheder

Ved Valby Kulturhus er der gode parkeringsmuligheder. Der er gratis og tidsubegrænsede parkeringspladser i afmærkede felter på begge sider af kulturhuset – således både på Valgårdsvej og Toftegårds Plads. Dette er altid tilfældet ved vores aftenmøder. Lørdag eftermiddag kan der dog være begrænset plads på Toftegårds Plads af hensyn til køreskoleelever. Hold øje med skiltningen. Indkørsel til parkeringspladserne på Toftegårds Plads sker fra Gl. Køge Landevej.

 

For Mozart interesserede kan vi fra DANSK MOZART SELSKAB meddele følgende:

Medlemsmøde nr. 14 afholdes fredag den 20.september 2013 kl. 19.00

Sted: Finsensvej 61, 1.sal t.v. 2000 Frederiksberg         

 

Emne: Mozart-quiz

Mødet afholdes privat hos bestyrelsesmedlem Peter Neersø.

Pris 70 kr. for medlemmer. - For ikke-medlemmer 120 kr.

 

Deltagerne deles i to hold, der dyster med hinanden m.h.t. viden om især Mozart og hans samtidige komponist-kollegaer. Mødet er for både begyndere og kendere og vil præsentere en masse dejlig musik. Hver deltager får – alt efter holdets resultat – en eller to CD’er med hjem. Det vil være helt nye eller velholdte brugte CD’ere.

I pausen serveres kaffe, te, brød med pålæg og ost samt kage. Evt. rygning foregår i et særskilt lokale. Der er plads til 18 deltagere. Tilmelding sker senest mandag 16. september ved direkte telefonisk kontakt til Peter Neersø (ikke via telefonsvarer) på telf. 38 34 02 19   efter ”først-til-mølle-princippet”. Ved tilmelding via mail pneersoe@dbmail.dk bedes telefonnummer opgivet; der vil blive svaret pr. mail på, om der er plads.

 

Medlemsmøde nr. 15 afholdes torsdag den 26.september 2013 kl. 19.30

Sted: Metronomen, Godthåbsvej 33, 2000 Frederiksberg.           

Emne: Mozart og rokokoen  -  (Foredragsholder: Cand.mag. Christine Marstrand)

Hvordan passer den sublime afklarethed – der kendetegner så megen af Mozarts musik – ind i det, der inden for billedkunsten kaldes rokokoens tidsalder? En fortælling om Mozarts liv og værk sammenstillet med billeder af Giambattista og Giandomenico Tiepolo, Jean-Antoine Watteau, Jean-Baptiste Siméon Chardin, Pietro Longhi, Francois Boucher. Der illustreres undervejs med eksempler på Mozarts musik.

Efter en lang karriere som operasanger på Det Kgl. Teater har Christine Marstrand læst kunsthistorie og taget speciale i samspillet mellem musik og billedkunst. Hun har optrådt mange steder, bl.a. på Louisiana, Kunsten i Ålborg, Nivaagaards Malerisamling, Fuglsang Kunstmuseum, Øregård Museum, Rønnebæksholm, Anneberg m.m. Hun har også afholdt en forelæsningsrække på Folkeuniversitetet i København med titlen Lyden af maleri, hvorunder foredraget om Mozart indgik.

Kommende mødedatoer i Dansk Mozart Selskab:

Tirsdag 22. oktober 2013 kl. 19.30                     Torsdag  5. december 2013 kl. 19.30

Metronomen                                                        Metronomen

 

 

 

På hjerteligt gensyn i DØS og med de venligste hilsener

DANSK-ØSTRIGSK SELSKAB

på bestyrelsens vegne

Hanne Bruun